Zijn je website en FB-pagina wettelijk in orde?

Wie een website op het internet dropt, gaat doorgaans niet over een nacht ijs. De site moet goed ogen, gebruiksvriendelijk zijn, glashelder, responsief, you name it. Maar wist je dat bepaalde gegevens bij wet verplicht moeten opgenomen worden? Gek genoeg gaan flink wat bedrijven hier de mist in. Zelfs webbouwers vergeten hun klanten hierop te wijzen. En dat is naar. Als een controleur van FOD Economie je op een fout betrapt, dan kan daar een bittere boete aan vasthangen. In de coronajaren '20 en '21 ging de overheid niet al te fanatiek op zoek. Maar nu is de jacht weer geopend. Wil je weten hoe het zit met jouw website? Doorloop dan deze checklist.

09 november 2022

Eerst dit: de verplichte vermeldingen gelden niet alleen voor de website. Ook op de Facebook-pagina van je onderneming moeten al deze gegevens opgenomen worden.

Doorloop onze checklist van de verplichte wettelijke vermeldingen…

Deze zaken moet je, wettelijk verplicht, opnemen op je website én ook op je Facebook-pagina.

1. De naam

Redelijk logisch, dit. Plaats er ook je ondernemingsvorm bij: BV, NV,… Heeft je onderneming geen naam, dan plaats je gewoon je eigen naam.

2. Adres

Het adres waar je bedrijf gevestigd is. Ook dit is evident.

3. Contactgegevens

Je moet minstens één kanaal opgeven waarmee een snelle en efficiënte communicatie met je onderneming mogelijk is. Vrij vertaald: minstens een telefoonnummer en/of een e-mailadres.

4. BTW- en ondernemingsnummer

Maar die gelijken toch zo goed op elkaar? Inderdaad. Toch moet je BTW-nummer én ondernemingsnummer apart vermelden, elk onder hun eigen structuur. Het ondernemingsnummer begint dus met 0 of 1 en vervolgens negen cijfers. Het BTW-nummer: BTW BE en dan… het ondernemingsnummer. De wet is de wet.

5. De toezichthoudende autoriteit

Heb je voor jouw handelsactiviteit een vergunning nodig? Vermeld dan zeker de gegevens van de bevoegde toezichthoudende autoriteit. Een bekend voorbeeld: de vastgoedmakelaar.

6. Gereglementeerd beroep

Is je beroep gereglementeerd, benoem dan jouw beroepsvereniging en de beroepstitel. Verwijs ook naar je beroepsregels.

7. Gedragscode

Heeft jouw onderneming een gedragscode ondertekend, zoals bijvoorbeeld de fitness-gedragscode? Wel, dan moet je dat ook vermelden. Bovendien moet je ook opgeven waar de bezoeker die gedragscode kan raadplegen.

Deze verplichte vermeldingen gelden niet alleen voor ondernemingen, maar ook voor vrije beroepen.

En nu…?

Scoor je geen zeven op zeven? Welaan dan: spoed je alras naar je computer en zet de scheve situatie recht. Of bel naar je webmaster. Hoe dan ook: fiks het. FOD Economie controleert jaarlijks enkele duizenden sites. Boetes kunnen oplopen van 156 euro tot 60.000 euro. 

Enkele veelgestelde vragen...

Waar kan ik mijn wettelijk verplichte vermeldingen best publiceren op Facebook?

Er is niet echt een wettelijk aangewezen plaats. Wat de wetgever vooral wil, is transparantie. Dit wil zeggen: de info moet makkelijk te vinden zijn. De rubriek "juridische informatie" lijkt ons daarom de aangewezen plaats.

Waar vind ik de rubriek 'juridische informatie' op mijn Facebook-bedrijfspagina?

Volg dit stappenplan hieronder en op de foto hierboven.

  1. Ga naar je bedrijfspagina op Facebook.

  2. Klik op de rubriek Info en kies daar voor 'Gegevens bewerken'

  3. Vul hier dus al je wettelijk verplichte gegevens in.

  4. Ready is Freddy.

Waar kan ik mijn wettelijk verplichte vermeldingen best publiceren op mijn bedrijfspagina op LinkedIn?

Vermeld het ergens in de rubriek Informatie.

Waar kan ik mijn wettelijk verplichte vermeldingen best publiceren op mijn bedrijfspagina op Instagram?

Probleemgeval. Instagram heeft niet echt een publieke ruimte voorzien voor al die wettelijk verplichte vermeldingen. De rubriek 'bio' is bovendien wat krap. Wij gaan ervan uit dat je dit hier niet hoeft te doen, op voorwaarde dat je je website duidelijk vermeldt... en dat die info uiteraard wel op je site staat!

Ziezo!

Hopelijk zijn je website en de socials van je onderneming nu wettelijk volledig in orde. En wie weet ontloop je hierdoor een boete en heb je een smak geld bespaard.

Graag gedaan.

Koffietje?

Contacteer Fre vandaag nog, via mail (fre@cassius-communicatie.be) of op gsm 0475 50 37 30 (een beller is sneller!).

Fre Devos
Fre Devos

Taalzot, creatieveling, ruimdenker, avonturier en zelfverklaard humorist.