Video is de nieuwe foto!

Heel lang geleden, toen onze koning nog beefde en Jean-Pierre Van Rossem nog leefde, kon je op sociale media nog scoren met een fijnbesnaarde tekststatus. Die tijd is voorbij. Tegenwoordig zijn foto’s de standaard. Vandaag legt Facebook de lat hoger. Video is the new thing. In Amerika is het al een poosje de norm. Wij volgen. En de ontbolstering is dichter dan je denkt.

23 september 2019

Video groeit hard. Niet alleen omdat sociale media het pushen, maar vooral omdat wij er dol op zijn. Bewegende beelden zijn echter, leuker, persoonlijker. Dat verklaart bijvoorbeeld waarom de story tegenwoordig populairder is dan de traditionele feed.

Kortom: video’s, stories, vlogs en andere bewegende beelden zijn zo heet als een klontje. Als je nù op de trein springt, dan ben je helemaal mee met de trend. 

De vastgoedmakelaar die met zijn smartphone in selfiestand door een koopwoning wandelt: in de Verenigde Staten is het dagelijkse kost. In Nederland komt het los. Wij volgen.

Ziehier 5 gouden tips om mee te starten.

1. Haast en spoed!

Net omdat zakelijke videos en stories in ons land nog niet 100% ingeburgerd zijn, heb je er als ondernemer baat bij om er snel aan te beginnen. In het land der blinden is de eenoog koning. Tegen 2022 vlogt iedereen en zal je alle moeite hebben om je te onderscheiden in de zee aan videos. Haast en spoed zijn dus -voor één keer- wel goed.

2. Iedereen kan het

Een vlogje maken is heus geen kwantumfysica. Iedereen kan het. Je hebt er maar drie dingen voor nodig: een smartphone, een micro en wat software om je beelden wat de knippen en te plakken. Die micro is belangrijk voor de klankkwaliteit. Die moet echt wel goed zijn.  Voor de rest moet je video heus niet perfect zijn. Integendeel zelfs!

3. Perfect is fout

Professionele video’s die té smooth ogen, worden als minder betrouwbaar beschouwd. Te commercieel. Mensen snakken naar echtheid, authenticiteit. Wees dus vooral jezelf. Uiteraard mag het ook niet te rommelig worden. Check je kleding, verzorg je look, zoek een leuke achtergrond en schenk ook wat aandacht aan de beeldcompositie. Kijk ook altijd recht in de lens (dat kleine bolletje daar).

4. Hou het simpel

Net zoals bij tekststatussen is de boodschap hier: hou het kort en krachtig. Simpel. Pitch de kijker in één minuut en verwijs daarna naar je site voor meer info. Belangrijk: val met de deur in huis en vertel meteen waarover je video zal gaan. 

5. Ondertitels

Scrollers scrollen. En dan plots doemt daar jouw video op. Die zal meteen starten, weliswaar nog zonder klank. Voorzie je video daarom van ondertitels. De kijker zal meteen zien waarover het gaat. Vandaar dat het belangrijk is om het onderwerp van je video meteen prijs te geven. Is de scroller geinteresseerd, dan tikt hij op jouw video. Die krijgt hij dan te zien, met klank.

Ondertitels aan je video toevoegen kan je op meerdere manieren. Manueel is het monikkenwerk. Je hebt ook apps die het voor je doen, maar hier en daar zal je wat moeten bijsturen. Hoe dan ook: doen. Het loont.

De 5 voordelen van video kort samengebald:

  1. Facebook houdt van video en zal je filmpje dus meer bereik geven.

  2. Door er meteen aan te beginnen ben je helemaal mee met een trend die op het punt staat te ontbolsteren in ons land.

  3. Je geeft je zaak een stem en een gelaat, wat tegenwoordig heel belangrijk is. De tijd van de kille, onpersoonlijke bedrijven is voorbij.

  4. Je kan het helemaal zelf. Het kost je tijd, maar geen geld. En het rendeert. En dat is wat telt.

  5. Video’s met ondertitels halen + 55% meer resultaat.

Koffietje?

Contacteer Fre vandaag nog, via mail (fre@cassius-communicatie.be) of op gsm 0475 50 37 30 (een beller is sneller!).

Fre Devos
Fre Devos

Taalzot, creatieveling, ruimdenker, avonturier en zelfverklaard humorist.